čtvrtek 11. dubna 2013

Zmoklo

Předevčírem jsme usínali po půlnoci a poslouchali ťukání deště na plechovou střechu. Už jsem skoro zapomněla, jaké to je, když prší. Jak kapičky vody klepou do parapetů, do pálených tašek, hliníkového plechu.
Včera jsem se přemlouvala asi tři hodiny, abych se zvedla a šla už do té knihovny. Psát rešerši. A pak jsme se s R. podívaly z okna a nad Konečného náměstím a dál směrem ke Kraváku bylo šílené černo. Takové to, jak víte, že začne lít. Že se prostě roztrhne obloha a všechno ze sebe vypustí. Sbalila jsem si tři knihy o krajinné ekologii a vyběhly jsme, v bláhové naději, že to stihnem. Ale jen co jsme vyšly z areálu na Kotlářské a přešly přes přechod, začala spoušť. Nejdřív padaly obrovské kapky a potom malé kroupy, které mě sem-tam sekly do ucha. Ale bylo to tak uvolňující! Šly jsme se v tom lijavci schovat do obchodu a smály, smály jsme se tomu že jsme tak mokré a že ve vlasech mám kuličky krup. Všecko bude skvělé. Tohle byl ten pravý začátek jara.
Na bytě už není potřeba tolik topit. Včera jsem topení ani nezapli. A po lijáku jsme měli otevřené okno a dýchali ten podešťový vzduch, nechali ho plynout do svého jednopokojového domečku a seděli zabalení v peřině. Opalování se ve slunci skrz otevřené okno.
Co mě těší je, že máme konečně novou rychlovarnou konev a čaje už nemají pachuť toho hrne, v kterém jsem vždycky vařila vodu. A dneska jdeme na rybu k Čápovi. A co mě mrzí, musím vrátit do knihovny netknuté knížky z hromádky na poličce u pravé hlavy postele. Za dva a půl měsíce si je ale půjčím znova.
Jo a taky už vím přesný termín státnic. Včetně učeben a času. Pfffff.

10 komentářů:

  1. Jé, to je strašně hezké. :) Taky bych chtěla vdechovat podešťovou vůni skrz otevřené okno a s někým se zachumlat pod peřinu s čajem (ježiš! úplně si to představuju! achjo, už chci potkat konečně někoho, s kým budu sdílet tyhle vzácné okamžiky; někoho, koho budu milovat... ehm, o čem to tu píšu, zpět k tvému článku).
    U nás takhle ještě nepršelo.
    Když jsem psala minulý semestr rešerši do práce z počítačů, musela jsem si nejprve vygooglit o co kráčí - ale stejně už jsem zapoměla, co to je. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som už tak dlho necítila tú klasickú dažďovú (alebo skôr podažďovú) voňu, keď sa prach s rozpáleného asfaltu nejakým spôsobom vnesie do vzduchu a úžasne to vonia... Keď to takto popisujem, znie to nechutne, ale naozaj to tak je! :P Rada by som ho už cítila...
    Držím ti palce pri rešerši... Ja sa teraz takisto neviem donútiť učiť sa. A mala by som. No kto by sa v dnešnej nemal, že? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ... v dnešnej DOBE nemal... :)

      Vymazat
    2. Tak tahle taky nebyla úplně klasická, asfalt fakt ještě rozpálený nebyl, no... :) Donutit se učit a psát bakalářku je hroznééé!

      Vymazat
  3. Mimochodem, to jsi ty?
    http://imgix.8tracks.com/avatars/004/620/716/97837.original.jpg?fm=jpg&q=65&sharp=15&vib=10&w=250

    OdpovědětVymazat
  4. A ještě jedno mimochodem: už se mám taky na ploše, to není normální. :D
    /A promiň, že ti to tu spamuju.../

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen si zaspamuj! :D Jo jsem to já, myslela jsem, že když se tam zaregitruju, budu moct přeskakovat víc než 3 písničky, ale ještě to asi úplně nechápu :D A nemám čas se tomu snažit porozumět... A teda musela jsem tě z plochy sundat a dát si tam prudce motivační obrázek na dělání bakalářky, protože to moje tempo, to není normální... :D Bohužel!

      Vymazat
    2. Fakt? To se potom může? To musím vyzkoušet. :D
      Taky to úplně nechápu - tvoření playlistu mi trvalo půl dne. :D

      Vymazat
    3. No právěže to asi nejde :D Nechápu :D Ale je to ideální pustit si nějaký ten playlist a nevymýšlat furt co si mám vybrat k poslouchání... vždycky nad tím totiž sedím půl dne a nakonec nepustím nic..

      Vymazat