sobota 29. března 2014

Zôstaň

Za tento týden se na stole nahromadilo dost vršků od piva. Labužnicky je dopíjím vleže a potom, opatrně, položím prázdnou flašku vedle postele. Naučila jsem se chodit s lahváčema v tašce tak, že necinkají.

Minulý týden sama na bytě. Vymýšlím si rozptýlení na vyplnění večerů. Po pivu se impulzivně rozhodnu stavit se na mezírku a s fiktivní láskou strávím milé dvě hodiny u seriálů s popkornem a karamelovou milkou. Další večer divadlo z postele, Erys a K., pravá masala z Indie. Přesto ale cítím, že mě to táhne jinam, chci být nad ránem v zakouřeném mýdle, kde se už nečepuje a dostaneme jenom lahváč, dívat se na M. nenápadnou ruku na mém koleni a uhnout se mu před políbením. A smát se tomu, že mi v nestřežené chvíli dá pusu na rty. Cestou domů zpívat lidovky zpodtater.

A zôstaň je nejkrásnější slovenské slovo. Přinejmenším je krásné ho slyšet. Jako když byla párty na merhautce a po zpívání podtelgártem ve špajzu ve dvou se mi nechtělo domů. A M. mě lákal, ať neodcházím. Nebo po neplánovaném pití kořalky na bytě, když, ani nevím, jak se to stalo, tady přespal m. a ráno si mě ve škole odvedl na bok a řekl přesně tohle.

To slovo jsem dlouho neslyšela a děsně mi chybí. A slovenština, ta mi taky chybí. Možná pro to, že tam mám kořeny.

6 komentářů:

  1. Jé, taky volím k seriálům karamelovou milku, ale kromě ní taky instantní polívku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já spíš milku nebo arašídy v hořké čokoládě :)

      Vymazat
  2. Taky mám občas touhu být v zakouřeném Mýdle a pak se vracet ruku v ruce nočním Brnem, které je nad ránem tak zvláštně přívětivě prázdné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, asi nám nezbyde, než tam jít spolu, hmm? :)

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. sakra :D ale je možné, že v nějakém nářečí to zní jako "ô", ne ? Navíc když jsou M. i m. z nedaleka od sebe?

      Vymazat