pátek 28. července 2017

Ze Slovinska a Chorvatska #1

A jsme zase na cestách, hurá! Letos více, než loni, letos v plánu více, než loni. Už tento první výlet byl delší, než naše poslední zahraniční cesta.



Začínáme netypicky v Brně a vyrážíme až navečer, tak pozdě, že ani nevnímáme přejezd nad Novomlýnskými nádržemi. A pak se ani nenadějeme a přichází nám vítání v rakouské síti. Já se raduju a dělám dj rakouských rádií a každé rozpoznané německé slovíčko zvesela a rozverně opakuju. Vídní projíždíme nezvykle rychle a za ní stavíme na lesní cestě za vinohrady stan na první nocleh.

Ráno pokračujeme v krasojízdě a na oběd už nás vítá Kranjska Gora a jezera Jasna na Pišnici. Dnes se nekoupeme, sledujeme slavnosti města a potkáváme A. kolegu z práce - svět je někdy tak malý!

Hecujeme se a vyrážíme na Škrlaticu už dnes. Cestou se projdeme za vodopádem Peričnik (sen!) a stavíme u Aljažev domu. Kráčíme nahoru a po třech hodinách docházíme k Bivaku IV. Bivaku, budeš naším nocležištěm. Pijeme víno.
Budíček na 6 a začínáme výstup. Na vrcholu jsme před polednem (lezení! ferraty!), ale v zimě tam moc dlouho nevydržíme, svačíme, krmíme kavče. Sestup, nasazujeme helmy, je to náročné, ale odpočinek u bivaku nás vzpruží. A pak palačinky v Aljažev domě!

(Za)žijme to(ho) co nejvíc! Jedem na Bled a Bohinj a procházíme se kolem jezera a A. se tam i ponoří. Jako odměna za výstupy tradiční pljeskavica a čevapčiči ve Stare Fužině. Miluju. Nocleh na lesní cestě v horách. Miluju.






1. Panorama z vrcholu Škrlatice
2. Slap Peričnik
3. Aljažev dom
4. Denuška v spacáku jako hřib a Stenar za ní
5. Triglav!
6. Skoro z pod vrcholu, poslední výstupy a výhledy za mnou. Triglav!



Žádné komentáře:

Okomentovat